Vorige

(Hoe) kunnen je medewerkers extra vakantie kopen?

16 augustus 2023 Werkgevers
Florence Cordonnier

Wat als je werknemers bovenop de afgesproken legale en extralegale vakantiedagen graag nog extra vakantie willen én het werk laat dit ook toe? Wat zijn dan de mogelijkheden? Je mag er alvast van uitgaan dat het de motivatie van jouw medewerkers een boost zal geven als je op hun vraag naar extra vakantie kan ingaan. Alleen al daarom loont het de moeite om de opties te bekijken.

Leestijd: Later lezen?

Als legale + extralegale vakantie nog niet genoeg is

De klassieke legale vakantiedagen plus wettelijke feestdagen zijn best krap om werk en privé in evenwicht te houden. Vandaar het succes van extralegale vakantiedagen. Die kan je als werkgever toekennen volgens eigen regels en keuzes:

  • Als collectief of individueel voordeel;
  • Gekoppeld aan voorwaarden zoals leeftijd, anciënniteit …;
  • Betaald of onbetaald.

Maar zelfs met extralegale vakantie kan het zijn dat een medewerker niet rondkomt. Temeer daar ook de voorwaarden voor het nemen van tijdskrediet recent verstrengd werden. Tegelijk staat er natuurlijk een limiet op wat jij als werkgever aan vakantie wil en kan geven. Daarom bestaat ook deze optie: loon ruilen voor vakantie.

Geld voor tijd: extra vakantie kopen kan interessant zijn

Met arbeidsstelsels die kunnen verschillen, met schoolvakanties, met klusjes die moeten gebeuren terwijl wat ‘me-time’ ook nodig is ... het is niet gemakkelijk om privé de puzzel te leggen. Dat medewerkers bovenop hun legale en extralegale vakantie nog extra vakantiedagen ‘kopen’, is ook een optie die je als werkgever kan aanbieden. Die extra vakantie kan je budgetneutraal (laten) regelen via een cafetariaplan of via een individuele loonruil (bv. de eindejaarspremie omzetten in extra vakantiedagen). Als het werk het toelaat, waarom zou je het dan niet toestaan?

Loon voor vakantie steeds populairder

De interesse voor de ruil ‘loon voor vakantie’ blijkt hoog, zo toont ons onderzoek. Bedrijven bieden de optie steeds vaker als keuzemogelijkheid aan: vakantiedagen bijkopen is ondertussen bij meer dan een derde (34%) van de werkgevers met een cafetariaplan een optie (in 2021 was het nog 28%). Ook wordt die extra vakantie nooit een verworven voordeel: jij blijft bepalen of het een optie is en hoeveel dagen dan wel.

Extra vakantiedagen via het cafetariaplan

Wil je jouw werknemers ook extra vakantiedagen aanbieden? Met een slim verloningssysteem zoals een cafetariaplan, werk je een pakket uit op maat van je werknemers.

Acerta geeft je hierbij de nodige ondersteuning en advies!

Meer weten?

Ontdek het Acerta cafetariaplan

Deel dit artikel

Florence Cordonnier_acerta

Geschreven door Florence Cordonnier

Managing consultant

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer